top of page

Van die vegans in Berlijn.

Van die vegans gingen met Eva naar Berlijn. Dit zijn 10 dingen die zij daarvan geleerd hebben:

1. hoewel er aardig wat vegan opties zijn, vonden wij die eigenlijk niet super bijzonder. Voornamelijk snacks/burgertentjes en Aziatisch. Wel relatief goedkoop. Onze favorieten: Li.ke Thai food en de vegan burger van de Maccie. :o

2. de vegan variatie in de supermarkt viel tegen. Zelfs bij Veganz (100% vegan supermarkt) zagen we weinig nieuwe producten, terwijl we vorig jaar in een klein Duits dorp bij de Globus supermarkt heel veel nieuwe items hebben gescoord.

3. de drank was dan wel weer goed vertegenwoordigd in

de supermarkt. Bij de Lidl haalden we voor €6,- een fles wodka en had je voor minder dan een euro 4 shotjes nep Jägermeister. Sauffen dus!

4. hoewel Berlijners zichzelf heel anarchistisch vinden mochten er veel dingen niet: – no foto’s on the dancefloor – kein konfetti in de karaokebar – hipsters go home

Wat ons echter nog het meest verbijsterde was het deurbeleid bij de club waar we wilden gaan dansen (Griessmuhle)! Na 4 uur (!!) in de rij gestaan te hebben (dit was dus niet Berghain) werden we door onze rij-genoten geïnstrueerd hoe we ons moesten gedragen bij de uitsmijter: niet te luid zijn, niet lachen en geen grapjes maken. Iedereen werd ook ineens heel tam en serieus. De jongens voor ons werden zonder pardon geweigerd (na 4 uur in de rij!). Ons werd gevraagd of we wel wisten wat de naam van de avond was. Dat wisten we niet, maar we wisten wel wie er draaiden en dat was klaarblijkelijk genoeg. We moesten wel nog even alle lenzen van onze telefoons afplakken met stickers die er speciaal daarvoor hingen. Eenmaal binnen bleek het een best wel klein, gaar hol te zijn waar iedereen al helemaal naar de klote was, dus na een ronde plassen (weer in de rij!) zijn we weer naar huis gegaan. Lekker anarchistisch! :p

5. van onze Airbnb host leerden we dat Berlijners op zondag feesten en dat de beste tijd om naar de club te gaan zondag tussen 10 en 12 uur ‘s ochtends is. Misschien heeft dat er iets mee te maken dat er heel veel drugs worden gebruikt in Berlijn? ;)

6. er zijn veel anus/penis-georienteerde uitingen te vinden. Wij houden daar van. (Tip: de donuts van Brammibal zijn 100% vegan!)

7. veel (niet allemaal) tweedehands winkels waren al hipster-voorgesorteerd. Dus niet zoeken tussen alle lelijke beige kleding naar een parel voor €5,-, maar gewoon €35,- neertellen voor een jaren ‘90 shirtje van C&A dat je uit een rek pakt waar er nog 20 in dat genre hangen.

8. er wordt door iedereen veel gedronken op straat. De flesjes met statiegeld zet je gewoon ergens neer, die worden verzameld door mensen om een centje bij te verdienen.

Niet alleen door dakloze mensen (die er veel zijn!), maar ook door ouderen die te weinig pensioen hebben opgebouwd en niet rond komen. Wel fijn dat ze dit kunnen doen, maar best wel triest dat het nodig is. Nicht so sozial!

9. zoals in veel (hoofd) steden is ook in Berlijn op grote schaal gentrification aan de hand. Maar door het rauwe, vrije, creatieve imago van Berlijn viel het ons extra op. Natuurlijk is het goed voor de stad als er ontwikkeling plaatsvindt, maar het is toch een beetje jammer dat er precies achter de East side Gallery (het grootste stuk nog overgebleven stuk van de Berlijnse muur) ultra moderne luxe (dure!) appartementen verrijzen, daar neergezet door een vastgoedmganaat uit LA.

Ook het verlaten DDR pretpark in het Spreepark wordt momenteel herontwikkeld en in veel wijken worden de huren extreem verhoogd. Niet fijn voor de oorspronkelijke bewoners, en toch ook niet voor toeristen die met andere verwachtingen naar Berlijn toe komen.

10. wij zijn nu al van die oude mensen die vinden dat alles vroeger beter was. Blasé much?!

bottom of page