top of page

Van die vegans doen: Groningen

Het maakt niet uit waar we zijn; wanneer er een nummertje van Anastacia op komt kunnen we niet anders dan heel hard meezingen! We kochten dus ook snel kaarten toen we erachter kwamen dat ze in Groningen zou optreden. Meteen een goede reden voor een minivakantie met veel vegan eten!

Als we op mini vakantie gaan (oke, op eigenlijk elke vakantie) zijn er 2 dingen die we het liefst doen: eten en slapen.

Slapen doen we in Nederland meestal via airbnb. De vorige keer dat we naar Groningen gingen wilden we voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat hebben we geweten; we troffen een studentenkamer aan van wie de eigenaar (al een behoorlijke tijd) op wereldreis was. Zijn huisgenoten wisten niet dat we zouden komen (maar lieten ons wel binnen), er stond nog een pak melk in de koelkast (die op het punt stond om zelf weg te lopen) en het was er een zwijnenstal.

Daar hebben we van geleerd. Dus deze keer kozen we een nét iets duurdere studentenkamer en aan de andere kant van de stad.

Dat was echt een goede keus, we zaten in een rustige buurt en vanaf hier was alles prima te fietsen. Bij station Groningen Noord huurden we makkelijk ov fietsen waarop we de hele stad konden door crossen. Ook het weer werkte goed mee dus we waren in een opperbest humeur: tijd om iets te gaan eten!

Eerst zijn we richting ANAT aan het Noorderplantsoen gefietst. Een klein tentje waar je heerlijk buiten kan zitten

om van ijskoffies en taart te genieten. We kozen ook voor de borrelplank, precies waar we aan toe waren. Heerlijke huisgemaakte hummus en andere dips met veel rauwkost en brood om te dippen.

Na een uurtje of wat was het tijd om af te rekenen. En wat bleek: helemaal niet duur! Een goed begin! ;)

Op 5 minuten fietsen van onze slaapplek aten we ‘s avonds bij Bla Bla.

Hoewel dit een vegetarisch restaurant is, zijn er genoeg vegan opties. Wij kozen samen voor de Mezze. Weer een goede keus! We werden enorm verrast door de verschillende smaken van alle kleine gerechten die op tafel stonden. Dit waren van die hapjes waarbij je maar door blijft eten ook al zit je eigenlijk vol. Falafel, tabouleh, caponata: alles was op smaak.

Het restaurant zelf was ook grappig ingericht, best wel klein met in het midden aan de muur een soort blauwe cube met een tafel voor twee erin (uiteraard zaten wij daar). De eigenaar was ook erg aardig (met een geheel eigen fotografie stijl) en weer een goede prijs kwaliteit verhouding. Lekker bezig Groningen!

Foto 1, prachtig bewogen
foto 2 met oldskool vinger voor de lens.

(fotografiestijl van de eigenaar bij Bla Bla)

Feel good pannenkoeken en wentelteefjes, prachtig opgemaakt en heel lekker!

Voor dag twee stond serieus tweedehands kleding scoren op het programma. Dat kan niet op een lege maag dus startte we de dag bij Feel good.

Hier hebben ze alle hippe interieurtrends van dit moment gecombineerd tot een soort hipster

explosie. We voelden ons natuurlijk meteen thuis ;). De bediening was erg vriendelijk en het viel ons op dat ze een heuse chef in de keuken hadden staan. Pluspunten!

We namen pannenkoeken en wentelteefjes, sapjes en een gembershot. Niet alleen lekker, maar ook prachtig opgemaakt. Nog meer pluspunten!

Na een geslaagd rondje kringlopen (check naast de echte kringloopwinkels ook Stardust en Vintage Island!) lustten we wel weer iets. Bleek er een kattencafé in Groningen te zitten! (2 zelfs, kwamen we later achter). Dus, op naar Poeslief. Fijn met een hele schele, zwarte kat op schoot een vegan wrap naar binnen schuiven, je kunt ons ervoor wakker maken.

‘s Avonds hebben we de op één na lekkerste “kaas” fondue ever (de lekkerste maken wij uiteraard zelf) gegeten bij Kult. Na er eerst vier keer langs te zijn gefietst hebben we toch de ingang weten te vinden. Kult is een kleine alternatieve bar waar je ook kunt eten. Het personeel is er (ook al!) super aardig en de notenfondue dus geweldig. Het wordt ook heel no-nonsens opgediend met 4 hele stokbroden in een emmer en meer dan genoeg rauwkost. Nadat we, tot grote verbazing van de chef, de hele fondue op hadden bleven we nog een spelletje spelen. Lekker kneuterig met een pot thee, daar houden we van!

Zondag leek ons een uitstekende dag voor het Groninger museum. Eerst wilde we de brakke zondagbrunch bij Het Concerthuis proberen, maar hier hadden ze alleen gezonde vegan opties, daar waren we niet echt in de mood voor (maar wel tof dat ze vegan opties hebben).

Dus reden we door naar de Herbivoor. Een gezellig plekje met een leuke menukaart ( vegan én helemaal biologisch, what more do you want?!). Pure smaken en hier ook weer heel leuk personeel (dat leuke personeel lijkt echt een Gronings ding, dat mag van ons overal zo)!

Na het hele Groninger museum gezien te hebben moesten we nog snel ergens eten voordat we naar miss Anastacia gingen. En hoewel het goed begon, de oude gasfabriek is geen aanrader. We werden weer heel vriendelijk ontvangen en zagen op het menu dat ze een "PETA vegan award" hebben gekregen. De site vermeldt verder dat er koks werken “met jarenlange ervaring in Michelin keukens”. Dat schept verwachtingen. We kregen een mandje brood met lekkere hummus en edamame, altijd prima. Om te beginnen namen we de vegan foodsharing. Tot onze verbazing zaten daar; een klein schaaltje olijven, 2 falafels, een paar gegrilde plakjes aubergine, roomkaas, pompoenspread en de hummus die we al gehad hadden bij. Een beetje karig voor €16,-.

De vegan burger was gewoon niet lekker, niet op smaak en op een basic pistoletje geserveerd. De andere vegan keuze, een kipsaté, hebben we niet eens opgegeten. Wat er aan miste was aandacht en liefde, dat zie en proef je meteen. Daarbij komt nog dat we hier het meest uit hebben gegeven voor diner.

Gelukkig hadden we Anastacia als afleiding, en hoe! Een hele fijne jaren 90 show met ditto dansjes en een heel gemêleerd publiek. Daarna ging het in de foyer ook nog helemaal los (serieus, er was zelfs een hoop met schoenen die mensen uitschopten om harder te kunnen dansen). Een heel mooi eind van een geweldige minivakantie!

Adressen van de leukste (vegan) spots van Groningen:

 • ANAT

 • Verlengde Grachtstraat 1, www.anat.nu

 • Bla Bla

 • Boteringestraat 9, www.bla-bla.nl

 • Feel Good

 • Oude Kijk in Het Jatstraat 29, www.feelgoodgroningnen.nl

 • Poeslief

 • Nieuweweg 14, www.kattencafepoeslief.nl

 • Kult

 • Steentilstraat 36-1, www.cafekult.nl

 • de Herbivoor

 • Gedempte Zuiderdiep 59, www.deherbivoor.nl

 • Stardust

 • Carolieweg 13, www.stardust-store.nl

 • Vintage Island

 • Oosterstraat 12, www.vintageisland.nl

 • Kringloopwinkels via:

 • https://allekringloopwinkels.nl/groningen/groningen

 • Groninger museum

 • Museumeiland 1, www.groningermuseum.nl

 • De Oosterpoort

 • Trompsingel 27, www.de-oosterpoort.nl

bottom of page