Hoera, je kocht een pak zijdetofu bij Van die vegans.

Maar wat kun je er eigenlijk mee?

 

Toen wij net plantaardig gingen eten vonden wij “gewone”tofu, je weet wel, van die harde blokken, niet te (vr)eten. Gelukkig ontdekten wij zijdetofu, een zachte, puddingachtige tofu die milder van smaak is. Je kunt het gebruiken in zoete én hartige recepten, bijvoorbeeld deze makkelijke chocolademousse van Jamie Oliver.

Scrambeled tofu met ei smaak

 

– 1 pak zijdetofu van 300 gram

– ½ tl kala namak

– 1/8 tl kurkuma poeder

 

> verhit wat plantaardige olie in een koekenpan op hoog vuur en voeg de zijdetofu toe (pas op voor spetten!).

> maak met een spatel de tofu fijn en voeg de kala namak en kurkuma toe.

> laat het meeste vocht verdampen terwijl je af en toe in de pan roert. Haal de tofu uit de pan als het een voor jou lekkere textuur heeft bereikt. (wij houden er van als het wat droger is, maar sommige mensen houden juist meer van wat “drillerig”. )

Lemon cheesecake

glutenvrij

voor een springvorm van 24 a 26 cm doorsnee

 

Bodem:

– 200 gram amandelen (je kunt ook andere noten gebruiken, of een mix)

– 150 gram dadels

– 10 gram speculaaskruiden

– snuf zout

– 75 gram kokosvet

 

Cheeselaag:

– 3 pakken zijdetofu van 300 gram

– 150 gram agavesiroop (je kunt ook maple-syrup gebruiken)

– 10 gram citroenrasp (+ wat extra om de taart mee te versieren)

– 10 gram vanille extract

– 150 gram kokosvet

 

– sap van 3 citroenen (+/- 135 ml)

– 10 gram agar agar

 

> leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm en plaats de rand. Knip het overige bakpapier eventueel rondom af.

> doe de noten, dadels, kruiden en zout in een keukenmachine en maal fijn.

> laat het kokosvet smelten en boeg toe aan het dadelmengsel.

> stort in de springvorm en druk aan.

 

> laat de zijdetofu uitlekken in een vergiet met een passerdoek er in. Knijp een beetje uit.

> spoel de kom van de keukenmachine af en doe de zijdetofu, agavesiroop, citroenrasp en vanille er in. Meng door elkaar.

> smelt de kokosolie en voeg dit al draaiend toe aan de tofumassa.

> als dit een gladde massa is geworden zet je de keukenmachine even uit.

> doe de citroensap met de agar agar in een pannetje en roer goed door. Breng op middelmatig vuur aan de kook en laat een minuut of 2 bubbelen. Als het heel dik wordt (dikker dan behanglijm) dan kan je een scheutje water toevoegen.

 

> zet de keukenmachine weer aan en voeg het agar mengsel al draaiende door het tofumengsel. Schraap de zijkanten van de mengkom af en mix nog even door.

> Stort dit mengsel op de bodem, sprenkel nog wat citroenrasp er over en laat opstijven in de koelkast. Het gaat vrij snel, maar het beste is om een paar uur te wachten met aansnijden.

> je kunt de taart eventueel nog extra decoreren met eetbare bloemen.

Van die vegans

Donderdag t.m zaterdag

11:00 - 19:00

Larenseweg 139 

1221 CL Hilversum

06-18492017

©2021 by Van die vegans.