Bacon aroma
Hoera, je hebt een flesje bacon aroma gekocht! Ben je er klaar voor om alles een baconsmaak te geven? ;)
LET OP! Het aroma bevat een kleine hoeveelheid suiker. Als je het op te hoog vuur gebruikt kan het snel aanbranden.
Je kunt dit aroma naar smaak over al je groenten sprenkelen, bijvoorbeeld bij gebakken uien voor op je hamburger. Je kunt er ook je gebakken tofu en tempeh mee op smaak brengen. Wij fantaseren ook over zoete toepassingen, bijvoorbeeld als swirl door cakebeslag of met suikerstroop over ijs. Maar dat hebben we nog niet gedaan, dus ga vooral zelf experimenteren!
Omdat veel mensen het idee hebben dat ze bacon niet kunnen missen (en het natuurlijk ook gewoon heel lekker is), hebben wij wèl al volop geëxperimenteerd met het maken van plantaardige bacon, oftewel fake bacon oftewel facon.
Bacon van tofu-sheet
– 4 dubbele plakjes tofu-sheet
– ½ el plantaardige olie
– 1 el water
– 2 el bacon-aroma
> verhit de olie in de pan en bak op middelhoog vuur de plakjes tofu-sheet aan beide zijden lichtbruin
> voeg het water toe (pas op voor spatten!)
> als al het water opgenomen is zet je het vuur laag en voeg je het bacon-aroma toe. Het is klaar als alle tofu-sheets bedekt zijn met het aroma.
LET OP! Omdat het aroma een beetje suiker bevat, kan het snel aanbranden. Zet het vuur dus niet te hoog!
Heerlijk bij een Full English breakfast, op wafels, op een salade, of in spekpannenkoeken!
​
Als je spekpannenkoeken wil maken, doe je dat als volgt:
> maak je go-to pannenkoekenbeslag*
> maak zo veel plakjes bacon als je wil gebruiken via bovenstaand recept (altijd wat meer want dat is lekker ;) )
> pak een schone pan om de pannenkoeken in de bakken. Laat olie heet worden en schenk het beslag in de pan.
> leg plakjes bacon op het nog natte beslag en laat droog worden.
> zet het vuur laag en bak de bacon-kant nog even kort. Ook hier weer even opletten dat het niet aanbrandt.
* geen go-to recept? Gebruik dan die van ons:
1 deel volkorenmeel + 1 deel water + een flinke snuf zout. Doorroeren, en bakken maar!
​
Crispy bacon van rijstvel
voor 12 strips
Rijstvellen zijn ook een veel-gebruikt item om facon mee te maken. Handig omdat je die gewoon in de supermarkt kan kopen!
– 4 grote rijstvellen
– 30 ml bacon aroma
– bakje water
> bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op +/- 180 graden
> snijd of knip de rijstvellen in 6 repen
> pak 2 en houd ze op elkaar terwijl je ze kort in het water dipt. Haal door de marinade en leg op de bakplaat. Herhaal tot je alle repen hebt gedaan.
> zet de bakplaat in de oven en bak +/- 7 minuten. Houd goed in de gaten of ze niet aanbranden.
> laat de bacon volledig afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt; de strips worden nog wat harder.
Lekker door de salade of met vegan mayo en sla op een broodje als vegan BLT!
Rijstvelfacon voor dadels (en andere dingen)
voor 12 dadels
Een nèt andere bereidingswijze voor facon die je makkelijk verder kunt verwerken. Je kunt het bijvoorbeeld ook om een bosje geblancheerde haricots verts wikkelen voor de klassieke kerst-groenten.
– 2 grote rijstvellen
– 30 ml bacon aroma ( = 3x2 theelepel)
– 12 dadels zonder pit
> pak een schaal/bord waar de rijstvellen plat in kunnen.
> smeer een kant van een rijstvel in met 2tl aroma, en leg op het bord.
> doe 2 tl aroma op de andere kant, smeer uit en leg het 2e vel er op.
> voeg de laatste 2 tl aroma toe, smeer uit en laat afgedekt 1 nacht in de koelkast staan.
> Als het goed is zijn de rijstvellen de volgende dag zacht. Pulk ze van elkaar af en knip of snijd ze in repen van +/- 5 cm breed.
> rol de dadels in de rijstvelbacon. Wil je het helemaal heerlijk maken, vul de dadel dan eerst met een plantaardige (room-)kaas!
> Even bakken in de pan, en smullen.
De losse strips kun je ook bakken in een pan. Het is vooral van belang dat je er bij blijft omdat het dus snel aanbrandt. Hadden we al gezegd dat het snel aanbrandt? ;) In de pan wordt de bacon eerst een beetje vloeibaar en plakkerig, waardoor hij lastig is om om te draaien. Het resultaat is echter wel lekker. Voor de perfecte gebakken bacon gebruiken wij liever tofusheets.