Agar Agar

Agar agar is een bindmiddel dat wordt gemaakt van een zeewier. Het bindt doorzichtig en maakt
een jelly-achtige gelei. Het wordt daarom vaak vergeleken met gelatine,maar het resultaat met
agaragar is steviger,vaster. 

Belangrijk is dat je agar agar poeder eerst met een vloeistof moet laten koken,een paar minuutjes. Als je dit niet doet dan kan het zijn dat je gerecht een rare smaak krijgt en/of dat de

binding niet goed lukt.

Recept vegan gevulde eitjes

voor 18 stuks

 

Voor het eiwit:

– 240 ml ongezoete plantaardige melk (wij gebruiken het liefst soja omdat dat veel eiwitten bevat)

– 1tl agar agar

– ½ tl kala namak

 

Voor de vulling:

– 60 gram kikkererwten uit blik (bv een mini blikje van Bonduelle

– 1 tl kikkererwtenvocht

– 1,5 eetlepel plantaardige mayo

– 1/8 tl kala namak

– 1/8 tl kerriepoeder

– ½ tl bieslook (vers, uit de vriezer of gedroogd)

– snufje cayennepeper

– snufje kurkuma poeder

 

 

Werkwijze

je maakt in 3x de eiwitten en dat doe je als volgt:

> meng de agar agar en de kala namak voor het eiwit door elkaar.

> neem 1/3 van de melk (8o ml) en voeg daar 1/3 van het agar-kala namak mengsel toe

> verwarm op laag vuur onder voortdurend doorroeren (niet te hard kloppen anders krijg je luchtbellen in je ei)

> laat ongeveer een minuutje zacht koken en schenk voorzichtig in de eiermal.

> laat opstijven in de koelkast (duurt ongeveer 5 minuutjes) en herhaal 2 x.

 

Ondertussen kan je vast de vulling maken:

> maal alle ingrediënten van de vulling fijn. Dit kan je met een vork met de hand doen of in een keukenmachientje.

 

> Als je alle eitjes hebt gemaakt maak je in het dikke gedeelte een holletje. Dit kan je doen met een theelepel of met zo’n lepetje om meloenballetjes mee te maken.

Het “ei” dat je er uit haalt kan je lekker met mayo en bieslook op een broodje doen voor een snelle no-waste eiersalat.

 

> vul de eitjes met de vulling mbv een spuitzak of gewoon met een lepeltje.

IMG-20191208-WA0001.jpg

Recept eiersalat

 

- 1 cup ongezoete sojamelk (236 ml)

- 1 tl agar agar

- ½ tl kala namak

 

- 100 gr plantaardige mayo

- 5 gr bieslook, in kleine ringetjes 

- ¼ tl mosterd

- ¼ tl kerriepoeder

-1/8 tl kurkuma

- zout en peper naar smaak

 

> doe de melk, agar agar en kala namak bij elkaar in een pannetje

> verwarm op laag vuur onder voortdurend doorroeren (niet te hard kloppen anders krijg je luchtbellen in je ei)

> laat ongeveer een minuutje zacht koken en schenk voorzichtig in een platte schaal (bv een ovenschaal, of een diep bord)

> laat opstijven in de koelkast (duurt ongeveer 5 minuten)

> laat de witte “plak” voorzichtig uit de schaal glijden op een snijplank en snijd in blokjes

> voeg de overige ingrediënten toe en roer door elkaar tot een smeuiig geheel.

 

Je kunt de eiersalat nog 2 a 3 dagen bewaren in de koelkast. Helaas kun je hem niet invriezen.

Lemon cheesecake

glutenvrij

voor een springvorm van 24 a 26 cm doorsnee

 

Bodem:

– 200 gram amandelen (je kunt ook andere noten gebruiken, of een mix)

– 150 gram dadels

– 10 gram speculaaskruiden

– snuf zout

– 75 gram kokosvet

 

Cheeselaag:

– 3 pakken zijdetofu van 300 gram

– 150 gram agavesiroop (je kunt ook maple-syrup gebruiken)

– 10 gram citroenrasp (+ wat extra om de taart mee te versieren)

– 10 gram vanille extract

– 150 gram kokosvet

 

– sap van 3 citroenen (+/- 135 ml)

– 10 gram agar agar

 

> leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm en plaats de rand. Knip het overige bakpapier eventueel rondom af.

> doe de noten, dadels, kruiden en zout in een keukenmachine en maal fijn.

> laat het kokosvet smelten en boeg toe aan het dadelmengsel.

> stort in de springvorm en druk aan.

 

> laat de zijdetofu uitlekken in een vergiet met een passerdoek er in. Knijp een beetje uit.

> spoel de kom van de keukenmachine af en doe de zijdetofu, agavesiroop, citroenrap en vanille er in. Meng door elkaar.

> smelt de kokosolie en voeg dit al draaiend toe aan de tofumassa.

> als dit een gladde massa is geworden zet je de keukenmachine even uit.

> doe de citroensap met de agar agar in een pannetje en roer goed door. Breng op middelmatig vuur aan de kook en laat een minuut of 2 bubbelen. Als het heel dik wordt (dikker dan behanglijm) dan kan je een scheutje water toevoegen.

 

> zet de keukenmachine weer aan en voeg het agar mengsel al draaiende door het tofumengsel. Schraap de zijkanten van de mengkom af en mix nog even door.

> Stort dit mengsel op de bodem, sprenkel nog wat citroenrasp er over en laat opstijven in de koelkast. Het gaat vrij snel, maar het beste is om een paar uur te wachten met aansnijden.

> je kunt de taart eventueel nog extra decoreren met eetbare bloemen.

imglykit-expo55rt(6).jpeg