WhatsApp Image 2021-07-09 at 13.24.45.jpeg
Zondag 1 augustus 2021
"Queer will appear here" brunch

Op zondag 1 augustus luiden Van die vegans de gay pride van Amsterdam in met een queer brunch! Je kan tussen 11:00 en 16:00 gezellig aanschuiven. De brunch bestaat uit croissants, broodjes met beleg, verschillende zoete&hartige items, 2 kopjes koffie/thee en 1 mimosa voor 25,- per persoon*. Heb je meer trek? Bijbestellen kan altijd ;)

Je kan helaas niet meer reserveren. Wil je de volgende keer als eerste op de hoogte zijn van onze evenementen? Abonneer je op onze nieuwsbrief helemaal onderaan deze pagina!

Naast eten kun je nog allerhande andere dingen doen!

Seated silent disco in de leemzaal

In de grote zaal van Vonk mogen de voetjes van de vloer, maar moeten je billen op een stoel! Door de nieuwe maatregelen mag er bij evenementen alleen gezeten worden. Je mag wel zelf een nummertje toevoegen aan de playlist dus voor ieder wat wils!

 

Regenbooghanger maken met RoosBoom

Roos organiseert normaliter workshops voor kinderen, waaronder de workshop “regenbooghanger maken”. Daarbij maak je een hanger met een of meerdere prisma’s eraan. Als je deze voor het raam hangt en de zon schijnt er doorheen, dan verschijnen er regenboogjes op de muur en de grond. Dit wil jij toch ook?! Roos heeft oneindig veel kraaltjes en andere materialen om een regenboogmaker te maken die net zo uniek is als jijzelf.

Prijs: 7,50 (inclusief kristal van 4-6- cm)

 

Hysterische selfiehoek met pruiken en optionele glitters

Maak jouw nieuwe lhbtqia+ pride profielfoto in onze fotohoek. Je kunt je zelfs laten beglitteren met bioglitter* door Roos. Voor die regenboog/eenhoorn/zeemeermin/festival look!! (5,- p.p.)

* “normale” glitter bevat vaak plasticdeeltjes en zijn daarom niet zo fijn voor de aarde. Bioglitter, de naam zegt het al, is biologisch afbreekbaar zodat niemand hoeft te lijden voor jouw feestelijkheid.

Benieuwd waarom we een event doen met als thema lgbtqia+? Check de kaders hieronder.

Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen in de queer community gezien en gehoord wordt doneren we een deel van de opbrengst van deze dag aan organisatie Black Pride

Wil je zelf ook een donatie doen? Dat kan hier

WhatsApp Image 2021-07-09 at 13.24.46.jpeg

Na dit event gaat deli Van die vegans dicht tot 17 september!

Check Roos' insta hier

  • Instagram

Tobias

Toen ik jonger was gruwelde ik van de gaypride: allemaal vooroordelen op een boot. Dat zijn niet mijn mensen, ik ben gewoon homo (en dus oké) en dat zijn aandachtsgeile nichten (en die vragen zelf om niet geaccepteerd te worden).

Nu ik een aantal jaar wat beter voor mezelf zorg en meer interesse heb in de hele gay community, weet ik ook dat de gaypride heel hard nodig is en dat iedereen in zijn/haar/hun vorm gay mag zijn. Je hoeft je niet aan te passen aan de heteronormatieve samenleving. Het is tijd dat de samenleving zich aanpast aan ons, aan ons allemaal.

Want zo is de acceptatie van transgender personen nog heel ver, lgbtqia+ mensen van kleur hebben het nog 10, wellicht 100x zwaarder dan dat ik het als witte homo heb en homo’s uit andere delen van Europa (zoals Hongarije, Polen, Georgië, Roemenië en Tsjechië) hebben het ook niet makkelijk. Hun politieke leiders verbieden parades, ontbinden organisaties, stellen “homo vrije zones” in, roepen extreem rechts op om hen te intimideren en blijven een stokje steken voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Nu weet ik: de mensen op die boten zijn wel degelijk mijn mensen, de mensen die wereldwijd vechten voor acceptatie zijn mijn mensen. En ik vind dat we pas aan het afschaffen van de gaypride kunnen denken als homoseksualiteit (in de breedste zin van het woord) wereldwijd geen issue meer is.

Om hier een kleine, positieve bijdrage aan te leveren willen we een gezellige brunch organiseren voor iedereen die zich op welke manier dan ook verbonden voelt met de lgbtqia+ community. Dus of je er zelf nu een bent, er een kent, er een zou willen kennen: iedereen is welkom! Een deel van de opbrengst van deze middag doneren we aan de organisatie “black pride”. Dit omdat we in een diverse community geloven waar iedereen, ongeacht zijn/haar/hun kleur veilig aan kan deelnemen. (want: binnen de witte, mannelijke homogemeenschap is er bijvoorbeeld de organisatie “de roze leeuw” die het verminderen van de acceptatie van lgbtqia+ mensen neerlegt bij “buitenlanders”, zo zie je dat er binnen de community ook nog een hoop racisme en vooroordelen bestaan).

Nienke

Regenbogen, glitter, hysterische pruiken en lekker hard meeblèren met Cher: voor veel mensen is dit wat de gaypride betekent. Dat er een strijd achter zit die al decennia wordt gestreden, en nog steeds gestreden moet worden, óók in Nederland, ziet/weet lang niet iedereen.

 

En deze strijd wordt steeds breder. Er zijn mensen die de nieuwe regenboogvlag (met ook ruimte voor transmensen en mensen van kleur) maar overdreven vinden, en die het ingewikkeld vinden dat er steeds letters in de rij lhbtiq+ bijkomen. Of vergeten voor het gemak even dat er ook mensen met een beperking zijn die bij de community horen. Maar inclusiviteit is zo belangrijk! Iedereen wil toch erkend worden met alles wat zij zijn?

 

Als witte cis* hetero vrouw (*dit betekent dat mijn genderidentiteit, dat is in dit geval “vrouw”, overeenkomt met mijn geboortegeslacht), kan ik me alleen maar indenken hoe veel extra struggles het oplevert als je niet binnen de bestaande, geaccepteerde hokjes van de maatschappij valt. Ik weet niet hoe het is. Maar dat betekent niet dat het niet óók mijn strijd kan zijn.

 

Voor mij zijn veganisme en strijden voor gelijke rechten voor iedereen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe kan ik zijn voor een beter milieu en tegen het misbruiken van andere levende wezens en tegelijkertijd mijn ogen sluiten voor ongelijkheid, onderdrukking en uitsluiting van grote groepen mensen? Ik wil dat de wereld een mooie, veilige plek wordt voor ALLE wezens die er op leven.

 

Ergens op deze website staat dat wij niet op de barricaden staan, maar in de keuken, en dat is in dit geval ook zo. Uiteraard is bij ons iedereen altijd al welkom, maar met deze “queer will appear here brunch” willen we dit extra benadrukken en een extra veilige plek creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn en gewoon kan genieten van lekker plantaardig eten en gezelligheid.. Ja, en dat er dan toch wat glitters, pruiken, en foute muziek bij komen, is alleen mooi meegenomen toch? ;)

 

Je hoeft niet per se deel uit te maken van de community, als je maar “on board” bent met bovenstaande.